Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu, Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümünde yer alan ön lisans programında eğitim dili Türkçe olup, isteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitimi alınmakta ve 45 iş günü staj zorunluluğu bulunmaktadır. Sektörün gereksinimlerini karşılayabilecek düzeyde sanatsal yetenek ve yaratıcılıklarının geliştirilerek tasarım-üretim bilgi ve becerileri kazandırılması amaçlanmıştır.

Programda; elde ve bilgisayarda kalıp, taban, ökçe, aksesuar ve sayası ile ayakkabının tasarlanması, geliştirilmesi, model profili ve stampalarının çıkartılması, kesim, dikim ve montaj işlemleri sonucunda prototip oluşturularak tasarımlar üretime dönüştürülmektedir.

Ayakkabı Tasarım ve Üretimi programını tamamlayan öğrenciler; Model sorumlusu, modelist, tasarımcı, üretim çalışanı, üretim sorumlusu ve kalite kontrol uzmanı olarak:

• Ayakkabı üretimi ve yan sanayi üretimi yapan işletmelerin AR-GE ofislerinde ve üretim atölyelerinde,
  • Tasarım stüdyolarında,
  • Model ofislerinde,
  • Ayakkabı tasarım ve üretimi eğitimi veren örgün, yaygın ve yükseköğretim kurumlarında,
  • Ayakkabı üretimi yapan kamu kurumlarında tekniker olarak istihdam edilebileceklerdir.
  • Ayrıca kendi tasarım ve model ofislerini kurabilir, üretim atölyelerini açabilir, ayakkabı aksesuarları tasarlayarak üretebilirler.

Ayakkabı Tasarım ve Üretimi öğrencileri 4. Yarıyılın sonunda Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile dört yıllık lisans programlarına ilgili yılın sınav kılavuzunda belirlenen Lisans bölümlerine geçiş yaparak aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine geçebilirler.